Portret in opdracht

Wat is een portret?
Het antwoord is niet zo eenvoudig. Meestal is een portret een afbeelding van een mens of een groep mensen, maar soms ook van een dier. Sommige kunstenaars verstaan zelfs de afbeelding van een interieur onder een portret: de inrichting van een woning geeft tenslotte een kijkje in de ziel van de bewoner.
Een portret kan allerlei vormen hebben. Het kan getekend of geschilderd zijn, maar ook gebeeldhouwd. Een portret kan iemand van top tot teen afbeelden (ten voeten uit), vanaf borsthoogte (buste) of alleen het hoofd. Van opzij (en profil) of recht van voren (en face). Staand, zittend of liggend. Of zelfs te paard.

Waarom een portret?
Redenen genoeg. Sommige mensen laten een portret maken van hun geliefde, om hem of haar altijd in de buurt te hebben. Grootouders vinden geluk in een portret van hun kleinkind. En wie een dierbare heeft verloren, laat een portret als blijvende herinnering maken. Ook in bedrijven staan of hangen vaak portretten, bijvoorbeeld van voormalige directieleden, om de historie in het oog te houden.
Portretten roepen herkenning op bij de kijker. Herkenning van de afgebeelde persoon, als de geportretteerde een bekende is of was. Herkenning van de kunstenaar, die ook zijn eigen ziel in het portret heeft gelegd. Of herkenning van een sfeer, een karakter, een gebeurtenis. Misschien wel van de kijker zelf.